Categorieën
Geen categorie

Binnenblijfbevel

Afgelopen zaterdag nam Peter Klok contact op met ¡deWeek!. Peter Klok is werkzaam bij het instituut ‘Klare Taal’. Hij vertelde dat het OMT hem al in september had gevraagd, hoe zij het eventueel instellen van een avondklok helder zouden kunnen communiceren.

“Het belangrijkste advies dat ik heb gegeven”, aldus Peter, “was om het woord avondklok te vermijden. Avondklok wekt de indruk dat je alleen tussen 18.00-24.00 niet naar buiten mag. Net zoiets als nachtwekker. Dat je dan alleen tussen 0.00 -6.00. niet naar buiten mag. Niet echt klare taal dus.”

Peter had het OMT geadviseerd om de avondklok ‘binnenblijfbevel’ te noemen. “Dat is klare taal, dat zelfs tot diep in Urk begrepen zal worden.” aldus Peter.

“Het is misschien alleen onduidelijk voor mensen die in buitenverblijven wonen”, zegt Peter. “Zij zouden kunnen denken, dat ze een uitzondering zijn. Dat zij, in hun buitenverblijven, gewoon buiten kunnen verblijven, maar dat is natuurlijk niet zo. Ook voor mensen in een buitenverblijf geldt het binnenblijfverbod.”

Als extraatje had Peter geadviseerd om de klokken te luiden in alle steden en dorpen om zo het begin van het binnenblijven aan te kondigen. De Bond der Beiaardiers had dit echter weten te voorkomen, omdat dit erg vervelend voor de beiaardiers zou zijn. Zij zouden dan, na het luiden van hun eigen klok, niet meer naar huis kunnen vanwege de avondklok waarvoor zij de klokken hadden geluid.

“Maar niets, dan ook niets heeft het OMT overgenomen van de adviezen van Klare Taal”, zegt Peter teleurgesteld vlak voordat we afscheid nemen. “Geen wonder dat mensen na 21.00 nog buiten verblijven. Met klare taal was dit waarschijnlijk niet gebeurd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s