Categorieën
Geen categorie

Sportklimaat

De Internationale Schaatsunie (ISU) sprak direct na het Europees Kampioenschap Allround met de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Nederland won zo’n beetje alles wat er te winnen viel. Alles wijst erop dat dat de komende jaren zo zal blijven. Daarom heeft de ISU besloten om geen EK Allround meer te organiseren. De KNSB reageerde opgelucht na dit besluit: “Het is beter voor de sport en het klimaat. Naast het stoppen van wedstrijden waarvan de uitkomst bij voorbaat al bekend is, levert het ons ook een lagere ecologische voetafdruk op.”

De Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond (KNKB) ging de KNSB al voor. De laatste keer dat Nederland geen wereldkampioen korfbal werd, was 1672. Vandaar dat dat jaar de geschiedenis is ingegaan als ‘het Rampjaar’. Daarna werd Nederland 350 keer wereldkampioen. “De KNKB geeft nu ruimte aan andere korfballanden als Suriname, Curaçao, Vlaanderen, Zuid-Afrika, Indonesië en Manhattan. De KNKB, die eerder al de plastic korf inruilde voor eentje van duurzaam vlas, verkleint zo bewust haar ecologische voetafdruk.”

Het is opzienbarend dat ook de FIA, de bond die de Formule 1 races organiseert, een dergelijke stap overweegt. Max Verstappen won het afgelopen jaar afgetekend en algoritmes wijzen uit dat hij dat ook de komende jaren zal doen. “We willen jarenlange heerschappij, zoals met Schumacher en Hamilton voorkomen. Dat is niet goed voor de racerij.” Ook denkt de FIA zo haar ecologische voetafdruk te kunnen verkleinen. Dat is noodzakelijk, omdat gebleken is dat de temperatuur in steden waar de formule 1 wordt georganiseerd relatief meer stijgt dan in andere delen van de wereld.

Het zijn hoopvolle tekenen dat het sportklimaat langzaam verbetert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s